Loop binnen bij je notaris

Wouters Netwerk Notarissen geeft advies over erfenissen

Een overlijden is altijd pijnlijk, en je moet ook meteen veel formaliteiten regelen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met de erfenis? Had de overledene schulden, dan is het natuurlijk slimmer om de erfenis niet te accepteren. Maar soms moet dit eerst uitgezocht worden. Het is daarom goed om in deze tijd de hulp van een bekwame notaris in te schakelen. Bij Wouters Netwerk Notarissen kun je zo binnenlopen.

erfenis

Wat zijn je mogelijkheden bij een erfenis?

In een normale situatie, waarin de overledene een nalatenschap heeft die positief uitvalt, accepteer je de erfenis. We stellen dan een verklaring voor je op die je ondertekent, of je accepteert hem ‘stilzwijgend’ door je te gedragen als erfgenaam. Verkoop of verdeel je bijvoorbeeld meubels van de overledene, dan accepteer je de erfenis. Het betalen van de begrafenis met geld van de overledene wordt wettelijk niet gezien als accepteren van de erfenis. Per 1 september 2016 gelden er overigens nieuwe erfregels.

Een beneficiaire aanvaarding

Je bent niet verplicht om de erfenis te aanvaarden. Door een beneficiaire aanvaarding te ondertekenen, start je een procedure van vereffening. Daarbij hoort het opstellen van een boedelbeschrijving, het contacteren van de bekende schuldeisers en het verkopen van bezittingen. In verschillende stadia is betrokkenheid van een notaris gewenst. In sommige gevallen hoeven niet alle stappen te worden gevolgd. Wij kunnen je daarin adviseren.

Wil je advies over de beste keuze voor jou?

Wouters Netwerk Notarissen informeert je